Какво е минерал тест?

Анализите на минерали в коса, нокти, домашен прах, почва или козина от куче са отлични методи за определяне и измерване на недостига или излишъка на минерални вещества, както и наличието на тежки метали.

Често се забелязва очевидна връзка между небалансирания минерален състав в организма и наличието на тежки метали (токсични минерали) и смущения в психичното здраве, а не се изключват и редица хронични заболявания.

Анализът на минерали в косата и ноктите позволява не само установяването на микроелементи в тялото, но и прецизния анализ на хронични отравяния с тежки метали.

Анализът за наличие на токсини в домашния прах или минералния състав на почвата дават надеждна информация за качеството на средата в нашето ежедневие.

Често задавани въпроси / Общи

Кои фактори предизвикват дисбаланса на минерални вещества в тялото?

 1. Хранене. Неправилното хранене, свързано с често приемане на рафинирани и преработени храни, алкохол и небалансираните диети могат да доведат до смущения в метаболизма.
 2. Замърсяване с токсични метали. Човешкият организъм е изложен постоянно на многобройни източници,  замърсяващи тялото с отровни метали, като например: цигарен дим /кадмий/, антиперспиранти /продукти против изпотяване/, алуминиево фолио без покритие /алуминий/, татуировки /олово, никел/, дива сьомга, скумрия, херинга /живак/. Всичко това може да доведе до дисбаланс в хранителните вещества, постъпващи в тялото и до отрицателни въздействия върху метаболизма.
 3. Хранителни добавки. Приемът на неподходящи хранителни добавки или неправилно количество от тях могат да доведат до дисбаланс в организма и евентуални заболявания.
 4. Медикаменти. Както предписаните по рецепта, така и лекарствата без рецепта могат да намалят складираните в тялото полезни минерални вещества и/ или да увеличат количеството на токсични метали.
 5. Стрес. Емоционалният и психическият стрес могат също така да повлияят неблагоприятно депата от минерали в тялото и едновременно с това да намалят способността за приемане и оползотворяване на хранителните вещества.
 6. Генетична наследственост. От родителите може да се наследи определен дисбаланс на някои минерали в тялото.

Често задавани въпроси / Коса и нокти

Минералите са необходими за правилното функциониране на целия организъм. Някои минерали са в големи количества, други – само в минимални. За здравето и доброто самочувствие обаче е важен балансът между всички минерали. Дори и съвсем малки нарушения в количеството на минералите или техния недостиг могат трайно да нарушат процесите в организма. Затова е много важно да се стремим към балансиране на минералния състав.

Симптомите могат да бъдат много различи  в зависимост от вида на минералния недостиг или излишък, а също така варират при всеки човек. Наличието на метаболитни токсини или тежки метали може да доведе до различни заболявания. По тази причина симптомите не са надежден знак за недостиг на определени минерали или за дисбаланс. Само минералният анализ на коса и нокти може да даде информация за това.

В кръвта минералният недостиг или излишък постоянно се балансира чрез складиране в тъканите или изхвърляне /екскреция/ от организма. В този смисъл един кръвен минерален анализ, за разлика от анализа на коса и нокти, може да бъде само отчасти достоверен.

Следователно анализът на минералите в кръвта не може да се сравни с анализа на коса и нокти. Кръвната проба не може да покаже стандарта на референтните стойности.

Минералите са незаменими за обмяната на веществата, но могат да имат различни въздействия. Предозирането например може да не е опасно за някои хора, но неподходящо и опасно за други. Това зависи от типа метаболизъм.

Някои примери:

 • Препаратите с калций или храни, съдържащи калций, могат да повлияят положително остеопорозата при едно лице, но да направят костите при друго „по-чупливи“.
 • Приемът на цинк може да смекчи симптомите на вирусно заболяване, но приет в твърде големи дози може да усили бактериална инфекция.
 • Повишен прием на мед може да предизвика нежелани реакции в организма, тъй като медта се конкурира с цинка за важни ензими /взаимодействие цинк-мед/. От друга страна медта подобрява усвояването на желязо и вит. С в организма.

Употребата на нормални продукти за грижа за косата /като шампоан, лосиони/ има незначително влияние върху резултатите от минералния тест. Но бои за коса, избелващи разтвори, както и лак за нокти могат да повлияят на резултатите. За получаването на добри резултати е важно ноктите да не са лакирани и да са чисти.

При вземане на проба от боядисана коса трябва да се изчака косата да порасне 1-2 см и да се отреже от новоизрасналата коса.

Цветът на косата се определя от съдържанието на меланин. Експериментално е доказано, че цветът на косата не оказва значимо влияние върху резултатите.

Да, но само, ако четката е използвана от едно лице. За съжаление не може да се определи точен срок, при който четката трябва да е била използвана само от едно лице. Освен това косата, подходяща за проба, трябва да бъде взета близо до корена – 1-2 см от скалпа, а при използването на косми от четка това е възможно само при много къса коса. 

Обичайната дължина на тестваните косми възлиза на 1 до 2 см от корена. Тъй като средната дължина на нарастване на косата за месец е около 0,8 до 1,2 см, то анализът покрива един период от последните един до два месеца. При хората ноктите на ръцете растат средно по 3,5 мм на месец. Ноктите на ръцете се нуждаят от около три месеца да израстат напълно, а ноктите на краката – до три пъти повече.

Това означава:

 • Резултатът от тест на нокти на ръцете се простира около три месеца назад.
 • Резултатът от тест на нокти на краката се простира около дванайсет месеца назад.

*Дадените периоди са приблизителни, тъй като действителната дължина на нарастване може да се отклони от средната.

Анализ на коса с цел определяне на минералния статус може в определени случай да има само частична достоверност.

Наркотици, цитостатици, лъчева терапия и други токсични реакции често имат отрицателно или разрушително влияние върху фоликула на косъма. Това води до нарушаване растежа на косата и складирането на минерали в нея. Така например един по-продължителен недостиг на цинк или протеини може да доведе до по-бавен растеж на косата и по този начин до повишено складиране на тежки метали като олово, живак или кадмий.

Ако не намирате тук отговор на въпрос, който Ви интересува, не се колебайте да се свържете с нас.