МИКРОЕЛЕМЕНТИ ИЛИ ЙОНИ?

Думата минерал произлиза от термина minera, означаващ къс руда или камък. Минералите са твърди елементи, които се образуват под повърхността на земята. Минералите са неорганични форми. Добиват се и се използват с различни цели от промишлени до фармацевтични. Микроскопични частици от тези минерали се наричат микроелементи. Дори и в най-ситна, микроскопична форма, тези минерали са неусвоими от човека и животните. Ако попаднат в тялото ни чрез храна, напитки или добавки, не могат да се абсорбират от мембраната на човешката клетка, защото са твърде големи.

 

Единствената усвоима форма на минерали за човека са йоните от тези неорганични микроелементи. Нужните количества от йонизирани минерали си набавяме, чрез консумация на растителни храни. Съвременната обработка на храните, унищожава тези крехки йони и ги замества, добавяйки фини форми неорганични минерали. Зърнените храни, върху чиято опаковка пише “обогатени с 25 основни витамини и минерали”, са често срещан пример за заместване на органични минерали с неорганични. Такъв тип фрази върху опаковки, със сигурност сте забелязвали по рафтовете на супермаркетите. Тези “големи” минерали, които не могат да проникнат в клетката, ще се носят в кръвния поток и когато образуват големи композити ще бъдат атакувани от имунната система, като опасен компонент.

 

С помощта на фулвинова киселина елементарните минерали могат да бъдат трансформирани в йонизирани минерали, чрез органично хелатиране. Корените на растенията използва тази киселина за да абсорбират минерали. Минералите, които преминават през корена на растителната система, са достатъчно малки за да проникнат през мембраните на човешката клетка.